Osa 1: Viisi nopeaa suolistosta

Osa 1: Viisi nopeaa suolistosta

Hei!

Tämä blogi on sinulle jota kiinnostaa suoliston hyvinvointi! Harva asia nimittäin toimii jos tämä osa meistä reistailee, ja tämän tietävät kaikki joilla on ollut tai on ongelmia tällä alueella. Suolistosairaudet ja eri toiminnalliset vaivat (kuten IBS) lisääntyvät räjähdysmäisesti. Harva saa nauttia rauhallisesta ja ei-turvonneesta vatsasta, jossa piste iin päälle on se  t ä y d e l l i n e n  kakka (Bristol skaalan tyyppi 4, Instagram-tililläni tästä enemmän). Se tervehtii meitä kerran tai kaksi päivässä ilman ponnisteluja tai kipuja, jättämättä jälkiä pönttöön tai paperille. Mikä unelma(kakka)!

Suolisto ja uloste tulevat olemaan pääteemoja sekä blogissa että uutiskirjeissäni, koska ne ovat edelleen tabu Suomessa (vähän kuten kuukautiset tai vaihdevuodet, mutta yksi asia kerrallaan…) ja aivan turhaan. Ja hei, onhan muitakin tabuja rikottu juuri puhumalla (tai kirjoittamalla) niistä, joten toivo elää!

Voisin puhua suolistosta ja kakasta loputtomiin, mutta jostain pitää aloittaa.

Joten, viisi nopeaa:

1. Suolistoa kutsutaan meidän toisiksi aivoiksi eikä turhaan. Jos suolisto on huonossa jamassa, myös aivot ja koko muu keho kärsii. Yksi syy tähän on, että meidän niin sanottu “onnellisuus hormoni”, serotoniini, tuotetaan juuri suolistossa. Ja jos suolisto on onneton, voi olla aika varma siitä että myös suoliston omistaja on allapäin.

2. Meillä kaikilla on aivan yksilöllinen mikrobiomi (= suolistossa eläviä bakteereja), joka on hyvin riippuvainen elämäntavoistamme. Ihanteellisessa mikrobiomissa hyvät bakteerit ovat vallassa. On myös tavallista, että ihmisillä jotka viettävät paljon aikaa yhdessä on samankaltainen mikrobiomi, esimerkiksi perheenjäsenillä.

3. Esimerkiksi astmalla, masennuksella, ylipainolla, Parkinsonin taudilla, sekä monella autoimmuunisairaudella on tieteellisiä kytköksiä huonovointiseen suoleen. 

4. Suolisto tykkää muun muassa proteiinista, kuiduista, hyvistä rasvoista, riittävästä nesteytyksestä, sekä levosta (anna suoliston levätä ainakin 12 tuntia yöpaaston aikana).

5. Suoliston solut uusiutuvat viidessä päivässä! Tämä jos joku kertoo siitä että ikinä ei ole liian myöhäistä tehdä fiksuja ja terveellisiä elämäntapamuutoksia!

Kiitos että luit, nähdään pian!

Linda

Takaisin blogiin