Osa 2: Katse pönttöön

Osa 2: Katse pönttöön

Hei!

Tällä kertaa puhutaan kakasta ja mitä kannattaisi miettiä siellä pöntöllä istuessa.

Tiesitkö että kakan ei pitäisi jättää jälkiä pönttöön tai paperille? Tämä on valitettavasti monille harvinaista herkkua, mutta muistakaamme että mikään ei ole mahdotonta! Kuten jo viimeksi mainitsin, se täydellinen kakka ilmestyy vaivattomasti kaksi kertaa päivässä, jälkiä jättämättä. Elikkä, ulostaminen ei pitäisi vaatia meiltä paljon mitään. Päinvastoin, tämä on tapahtuma jonka kuuluu antaa enemmän kuin se ottaa.


Ihmisellä jolla on suolistossa hyvinvoiva mikrobiomi (nämä olivat ne suolistossa elävät bakteerit), ulostaa normaalisti 400-500 g, kaksi kertaa päivässä. Jos oma määrä mietityttää, tämän voi tarkistaa seuraavalla tavalla:


Koska modernit hienot vessat eivät ole suunniteltu tällaiselle määrälle (noin 500 g per vessakäynti), pieni osa ulosteesta jää vedenpinnan yläpuolelle. Et voilá, nyt tiedät että asiat ovat (ainakin määrällisesti) kunnossa!


Myös suoliston kulkuaika kertoo meille paljon suoliston kunnosta. Suoliston kulkuaika alkaa sinä hetkenä kun syö, ja loppuu siihen että syöty ruoka tulee ulos toisesta päästä.

>14 tuntia on hyvin nopea kulkuaika, kielii imeytymishäiriöstä ja uloste on usein löysää.

<58 tuntia on hyvin hidas kulkuaika ja uloste on kova ja usein ummettaa.

24-48 tuntia on normaali kulkuaika ja 24 tuntia on ideaalinen suoliston kulkuaika.


Oman suoliston kulkuaika voi tarkistaa niin sanotulla maissitestillä (monilla maissi tulee ulos joko kokonaisena tai pienissä paloissa) ja tämä ei testi ei vaadi paljon:


Syö maissia. Katso pönttöön seuraavat kerrat kun käyt kakalla ja tunnista maissi. Jos syömisestä on mennyt yli 20 tuntia (mutta alle 50), asiat ovat kohdallaan.


Ja sitten vielä asiaan joka varmasti joskus mietityttää…. kakan väri. Ruskeahan on se oletusväri mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Tässä tavallisimmat jotka voivat tulla vastaan:


  • Ruskea - ulosteen normaali väri joka syntyy sapen bilirubiinista.
  • Valkoinen -  merkki tukoksesta missä sappineste ei sekoitu suolistossa.
  • Keltainen - kyseessä voi olla ongelmia haimaan kanssa, silloin uloste on usein myös rasvaista.
  • Vihreä - tietyt parasiitit voivat saada aikaiseksi vihreän ulosteen. Tai sitten on tultu juotua liian paljon vihreitä mehuja.
  • Musta - musta uloste ei välttämättä ole merkki vaarasta mutta se voi tarkoittaa että kehossa on sisäinen verenvuoto (silloin myös uloste haisee ja koostumus on kuin terva). -> Lääkärille.
  • Punainen - punainen uloste voi yksinkertaisesti kertoa siitä että olet syönyt punajuurta mutta jos ulosteessa on verta, pitää aina käydä lääkärillä tarkistamassa asiaa (kyseessä voi olla esimerkiksi vaarattomat peräpukamat mutta myös eri suolistosairaudet).

Kuten huomaat, niin pönttöön katseleminen kannattaa! Uloste kertoo todella paljon suoliston kunnosta ja näillä pienillä nikseillä voi itse pysyä ajan tasalla. Elikkä katse alas!


Kiitos että luit, nähdään pian!


Linda

Back to blog