Mitä on lyhytterapia ja miten hoitoprosessi toimii?

Mitä lyhytterapia on ja miten hoitoprosessi toimii?

Lyhytterapia tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua, joka tukee elämässä eteen tulevissa haasteissa, kriiseissä ja itsensä kehittämisessä. Se on tarkoitettu mielenterveyden haasteisiin, jotka eivät ole vielä vakavia tai pitkäkestoisia. Lyhytterapia voi myös toimia ennaltaehkäisevänä tukena, auttaen ylläpitämään mielen hyvinvointia. Nopeasti saatava apu auttaa säästämään asiakkaan voimavaroja, ja terapiaan voi hakeutua ilman diagnoosia tai lääkärin lähetettä.

Ratkaisukeskeinen terapia – keskiössä voimavarasi

Ratkaisukeskeinen terapia on myönteinen ja voimavaralähtöinen lähestymistapa, jossa autetaan asiakasta tunnistamaan ja vahvistamaan omia voimavarojaan. Terapia voidaan toteuttaa yksilön, parin, perheen tai ryhmän kanssa. Pääpaino on nykyhetkessä ja tulevaisuudessa, kun taas menneisyyttä käsitellään vain tarpeen mukaan.

Lyhytterapia voi olla erittäin joustava – muutama käyntikerta saattaa riittää, ja asiakas itse määrittelee, mihin asioihin hän kaipaa apua. Käyntimäärät vaihtelevat tyypillisesti yhdestä kahteenkymmeneen, mutta myös pidemmät hoitosuhteet ovat mahdollisia. Käyntien määrä ja aikataulu suunnitellaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti ilman ennakkositoumuksia.

Ensimmäisessä tapaamisessa kartoitetaan asiakkaan tilanne sekä arvioidaan lyhytterapian ja terapeutin sopivuus. Terapiaprosessi etenee asiakkaan tarpeiden mukaan.

Luottamus ja vuorovaikutus ovat terapian kulmakiviä. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia.