Sund Helsinki Ravintoterapia Helsinki

Osa 3: Mitä alkoholi tekee meidän toisille aivoille?

Hei!

Tällä kertaa puhutaan alkoholin vaikutuksesta suolistoon. Kuten varmasti tiedät, suolisto ei kauheasti tykkää viinistä, oluesta tai drinkeistä. Olet ehkä huomannut että suolisto reagoi silloin kun juot tai olet juonut alkoholia? Varsinkin isojen juhlien jälkeisenä päivänä voi vain uneksia siitä täydellisestä kakasta. (Muistatko? Se kakka joka ei jätä jälkiä pönttöön tai paperille.) Usein alkoholin runteleman suoliston uloste on löysää tai jopa ripulia. Tämä johtuu siitä, että alkoholi nopeuttaa ravinnon kulkua suolistossa, lisäämällä suolen supistelua. Tämä voi myös johtaa siihen, että ravintoaineita ei imeydy kunnolla. 


Mutta mikä on alkoholin vaikutus itse suolistolle? 


-> Alkoholi tuhoaa suoliston mikrobiomin. Kuten olen jo aikaisemmin kertonut, sinun suolistossa elää noin puolitoista kiloa bakteereja ja suuri määrä eri bakteerikantoja, jotka auttavat ruoan sulattamisessa ja ravintoaineiden imeytymisessä, sekä säätämään immuunijärjestelmää ja jopa määrittelemään, kuinka onnellinen olet. Tarvitset runsaan ja monimuotoisen joukon bakteereja, jotka mahdollistavat terveellistä suolistoa. Alkoholi aiheuttaa dysbioosia (= epätasapainoa hyvien ja huonojen bakteerien välillä), koska se tappaa hyvät suolistobakteerit, jolloin huonot lajit pääsevät kukoistamaan.

Tämä vaikuttaa haitallisesti probioottien monimuotoisuuteen ja edistää hiivan liikakasvua (kandida) ja tulehdusta, mikä voi lopulta aiheuttaa vuotavan suolen (leaky gut syndrome), aivosumun, epämiellyttäviä ruoansulatusoireita ja ravintoaineiden puutoksia. Se saattaa jopa lisätä riskiä autoimmuunisairauksiin. 


Lisäksi suolesi tuottaa 90 prosenttia serotoniinista, välittäjäaineesta, joka edistää positiivista ja iloista mielialaa, ja tarvitsemme tiettyjä hyvien bakteerien kantoja auttamaan meitä serotoniinin tuotannossa. Jos näitä hyödyllisiä bakteereja ei ole, huonon bakteerien monimuotoisuuden vuoksi, myös serotoniinin tuotanto kärsii (ja niin myös mielialasi). 


Lopuksi, suurin osa sinun immuunijärjestelmästä sijaitsee ruoansulatuskanavassa. Alkoholi alentaa immuunijärjestelmän toimintaa, osittain suoliston tulehduksen ja dysbioosin vuoksi, mikä vaikuttaa kykyysi taistella sairauksia vastaan, ja jopa syöpää vastaan.


Koska alkoholi on yhteiskunnallisesti hyväksytty nautintoaine ja hyvin vahvasti markkinoitu tuote(ryhmä), on helppo unohtaa että alkoholi on etanolia (sama kuin bensiini) sisältävä juoma. Joten ei ole ihmeellistä että meidän suolisto (ja keho kokonaisuudessaan) kärsii siitä.

Ja vielä lopuksi, tarkoitukseni ei ole moralisoida, ainoastaan valistaa.😊


Kiitos että luit, nähdään pian!

Linda

Back to blog