Osa 5: Suolisto ja gluteeni

Osa 5: Suolisto ja gluteeni

Hei!

Tällä kertaa puhutaan gluteenin vaikutuksesta suolistoon. Moni kokee että erilaiset suolisto-oireet (kuten turvotus, ilmavaivat sekä löysä uloste tai ripuli), rauhoittuvat tai jopa häviävät kokonaan kun poistaa gluteenin ruokavaliosta.

Sehän on selvää että ihminen joka sairastaa keliakiaa ei missään nimessä saa syödä gluteenia ja nykyään monilla on todettu gluteeniherkkyys ja silloinkin on tietenkin järkevää olla syömättä gluteenia.

Mutta entäs muuten? Mitä jos kärsii epämääräisistä suolistovaivoista mutta testien mukaan gluteeni ei ole ongelma? Kannattaako silti olla ilman?

Ennen kuin vastaan kysymykseen, ajattelin vähän avata mikä gluteeni oikeasti on ja mitä se tekee keholle.

Gluteeni on proteiini, jota esiintyy vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteenissä oleva proteiinit ovat nimeltään lektiinejä ja nämä voivat haitata ravintoaineiden imeytymistä vahingoittamalla ohutsuolen limakalvoa. Lektiineillä on yhteys moniin epämääräisiin oireisiin niiden ominaisuuksien vuoksi.

Kaikki, jotka syövät gluteenia, saavat vaikutuksen suolen limakalvoon, mutta kaikki eivät saa oireita. Se, kuinka voimakkaasti gluteeni vaikuttaa suolen seinämään ja immuunijärjestelmään, riippuu monista tekijöistä, kuten suoliston mikrobiomista, perintötekijöistä, stressistä, muusta ruokavaliosta ja monista muista ympäristötekijöistä. Suolen vaurioitumisen kesto vaihtelee yksilöllisesti, ja monet niistä, joilla on vatsavaivoja tai kipuja, kokevat huomattavaa helpotusta gluteenin poistamisesta ruokavaliostaan.

Aivan kuten monet muutkin huonosti sulavat kasviproteiinit, gluteenia ei myöskään hajoteta täysin vatsassa, vaan siitä tulee sen sijaan pieniä osia, joita kutsutaan gliadiiniksi. Gliadiini gluteenissa aiheuttaa vuotavan suolen kaikille, jotka sitä syövät, ja on siksi myös tulehdusta aiheuttava. Vaikutus on kuitenkin nopeasti ohimenevä terveillä, mutta pitkäaikainen niillä, joilla on keliakia. Myös gluteeniherkät reagoivat tähän vahvemmin.

Onko gluteenin sitten vältettävä kokonaan?

On järkevää välttää gluteenia, jos epäilee että siitä tulee suolisto-oireita. 

Gluteeniherkkyystestit ovat yksi tapa selvittää mahdollista yliherkkyytä, mutta kannattaa ottaa huomioon että kyseiset testit eivät ole 100% varmoja, vaan enemmänkin suuntaan antavia. Nämä testit ovat myös aika kalliita.

Helpoin, ja halvin, tapa selvittää jos olo kohenee gluteenittomalla ruokavaliolla, on eliminoida kaikki gluteenia sisältävät tuotteet ainakin kuukaudeksi. Tämän jälkeen voi varovaisesti lisätä gluteenia takaisin ruokavalioon, mutta jos gluteenittomuus on auttanut ja oireet nyt tulevat takaisin, kannattaa jättää ne pois kokonaan. 

Onneksi Suomessa on suhteellisen helppoa olla syömättä gluteenia!

Kiitos että luit, nähdään pian!

Terkuin, Linda

Back to blog